Stevensweert museum

Vestingstadje Stevensweert

Het eiland in de Maas

Stevensweert vormt samen met Ohé en Laak het "Eiland in de Maas", een eiland dat door twee (voormalige) armen van de rivier de Maas gevormd wordt. 

De hoofdstroom van de rivier, waaraan Stevensweert ligt, vormt hier de natuurlijke markering van de grens met België en wordt daarom ook wel Grensmaas genoemd. 

Vanuit Stevensweert heb je over de Maas een directe blik op België. Vanuit Ohé en Laak kun je 's zomers met het fiets- en voetveer de Maas oversteken naar het Belgische Ophoven.

Vestingstad en vestingwerken

Het oorspronkelijke dorp werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog door de Spanjaarden tot vestingstad omgebouwd. Om Stevensweert werd een aarden vestingwal met zeven bastions en vijf ravelijnen aangelegd. Stevensweert heeft tot op heden zijn geometrische stratenpatroon behouden. 

De originele vestingwal bestaat niet meer. In 2007 werd begonnen met de reconstructie van een klein deel van de vestingwerken aan de hand van historisch kaartmateriaal van een bastion, ravelijn en bijbehorende gracht noordzijde van Stevensweert. Deze zijn nu te bezichtigen.

Andere bezienswaardigheden

Een gedeelte van Stevensweert heeft een beschermd dorpsgezicht. De vestingwerken zijn nog in het stratenpatroon van het stadje te herkennen. In het in 1858 door de bekende bouwmeester Pierre Cuypers ontworpen gemeentehuis is het streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak gevestigd. Net buiten Stevensweert staat de Hompesche Molen, deze stellingmolen uit 1722 is de hoogste molen van Limburg. Bij de nabijgelegen Molenplas met haar versteende bomen kun je heerlijk wandelen. 

Rondleidingen in Stevensweert

Elke eerste zondag van de maand kun je deelnemen aan een themawandeling onder leiding van een VVV-gids inclusief entree van het streekmuseum. Daarnaast zijn er het hele jaar door rondleidingen voor groepen mogelijk.  Voor informatie: VVV Stevensweert