Lentebloesem op de achtergrond

Natuur in Limburg

De groenste regio van Limburg

Noord- en Midden-Limburg heeft hart voor de natuur. Waar bos afgewisseld wordt met heide. Waar unieke flora en fauna dorpjes verbindt. Daar is de meest groene regio van de provincie waar jij één wordt met de natuur.

Grensoverschrijdende natuur

Natuur kent geen grenzen. Grenspark Kempen~Broek strekt zich aan beide zijden van de grens uit vanuit Weert naar België. Het natuurgebied Maas Swalm Nette verbindt vanuit Roermond en Beesel Nederland met Duitsland. Ontdek de natuur rondom rivier de Maas in Limburg, in Rivierpark Maasvallei of rondom de Maasplassen.

Nationale Parken

In Noord- en Midden-Limburg liggen twee Nationale Parken: de Meinweg en de Groote Peel. Beide parken hebben bijzondere kenmerken. De Meinweg is bijvoorbeeld het enige gebied in Limburg waar de adder voorkomt. En zo staat de Groote Peel bekend om zijn vele vogelsoorten en bijzondere geschiedenis op gebied van turfwinning.

Genieten van de natuur

Veel natuurgebieden hebben een bezoekerscentrum voor extra informatie. Zo ook bij Het Leudal. Dit natuurgebied omvat zo'n 900 ha, waarvan Staatsbosbeheer zo'n 500 ha als reservaat beheert. Ook Natuurmonumenten Kempen en Midden-Limburg beschermt veel waardevolle natuur in onze regio. Lees meer over de Buitencode, die de omgang tussen bezoekers van natuurgebieden positief wil beïnvloeden. 

Plan via de knooppunten je eigen wandel-, fiets- of ruiterroute